Wpływ alkoholu na laktację

laktacja a alkohol

Alkohol etylowy niewątpliwie należy do substancji przeciwwskazanych w czasie ciąży oraz karmienia piersią. Niemniej jednak wiele kobiet po urodzeniu dziecka z chęcią sięga po niewielkie ilości alkoholu sądząc, że nie szkodzą swojemu nowonarodzonemu dziecku. Poniżej przedstawimy Państwu jakie ryzyko niesie ze sobą spożywanie alkoholu podczas laktacji oraz jak minimalizować wpływ tej substancji na rozwijające się niemowlę w przypadku sięgnięcia po niewielkie ilości alkoholu.

Na początku należy zaznaczyć, iż stężenie alkoholu w wydzielanym mleku osiąga podobne stężenia do tych obserwowanych we krwi matki. Największe stężenia osiągane są w czasie 30 – 90 minut od wypicia drinka, co wiążę się z faktem, że w tym czasie należy bezwzględnie unikać karmienia dziecka. Szybkość eliminacji akoholu zależy oczywiście od wielu czynników, wliczając w to stan zdrowia matki, jej wiek, wagę, stan odżywienia oraz prędkość metabolizmu. Jest to oczywiście cechą bardzo indywidualną. W przypadku wypicia drinka zawierającego niewielkie ilości alkoholu karmienie zalecane jest więc co najmniej 2 godziny od momentu wypicia.

Wpływ alkoholu zawartego w mleku matki nie został wciąż dobrze poznany i udokumentowany. Udowodniono, iż alkohol osłabia wyrzut prolaktyny z przysadki mózgowej matki po ssaniu piersi przez niemowlę – przekłada się to ostatecznie na mniejsze ilości wydzielanego przez piersi pokarmu. Dodatkowo alkohol działając bezpośrednio na niemowlę, osłabia jego odruch ssania, co sprawia, że przyjmowane jest jeszcze mniej pożywienia. Ponadto dochodzi do wpływu rytm dobowy niemowlęcia oraz osłabienia jego rozwoju motorycznego w pierwszym roku życia.

Jak jednak można przenieść owe informacje do naszego codziennego życia? Oto kilka praktycznych wskazówek, służących za małe podsumowanie:

  1. Zaznaczamy jako profesjonaliści, iż zaleca się całkowitą abstynencję od alkoholu podczas karmienia piersią ze względu na jego potencjalnie szkodliwy wpływ na rosnące niemowlę.
  2. W przypadku wypicia niewielkich ilości alkoholu (np. 330ml piwa, 150ml czerwonego wina, 45ml alkoholu wysokoprocentowego) należy odczekać co najmniej 2 – 3 godziny do momentu następnego karmienia.
  3. Alkohol osiąga największe stężenie po 30 – 90 minutach od momentu wypicia drinka, w tym czasie pod żadnym pozorem nie należy karmić dziecka.
  4. Posiłek spożyty wraz z alkoholem zmniejsza poziom jego wchłaniania do krwioobiegu.
  5. Przy konieczności wypicia alkoholu zaleca się to zrobić tuż po nakarmieniu dziecka, aby do czasu kolejnego karmienia organizm zdążył wyeliminować substancję.